JSN on sitä mieltä, että uutinen voi olla totta. JSN on julkaissut merkin ”Vastuullista journalismia”. Heko heko.

Mitä on tapahtunut: Julkisen sanan neuvosto (www.jsn.fi) on julkaissut merkin ”Vastuullista journalismia”. JSN kirjoittaa: ”Mistä tiedät, että uutinen on totta? Miten erotat aidon journalismin valemedioista tai mainonnasta? Mistä tiedät, että media on reilu ja rehellinen? Tästä merkistä. […merkki…] Vastuullisen journalismin merkki kertoo, että sitä käyttävä media on sitoutunut noudattamaan Julkisen sanan neuvoston laatimia Journalistin ohjeita.” JSN:n näkemyksiä löytyy sivulta www.vastuullistajournalismia.fi ja kohdasta Mikä merkki?

JSN on veikeä organisaatio. Se luulee, että kun keksitään merkki, niin asiat ovat paremmin. Itse asiassa JSN karkeasti banalisoi suuren osan joukkoviestintää. JSN ei näe, että rajusti yleistämällä JSN sahaa edustamiensa tahojen uskottavuusoksaa. Uskottavuus ei kerry merkistä, vaan sisällöstä, johon ei sotketa JSN:n edunvalvontaa. Uskottavuuspuuta pitkin tulee kivuta ylöspäin aivan muilla avuilla kuin heiluttelemalla merkkiä. Tyvestä puuhun, hyvä JSN, ei mesomalla merkin kanssa puun alaoksilla.

JSN nähtävästi luulee, että suomalaiset ovat tyhmää kansaa. JSN luulee, että omakehun ja edustettavien tahojen kehun läpi ei nähdä. JSN on kuin mainosreppu, jota ei viitsi kannella, koska se näyttää niin tyhmältä.

JSN kirjoittaa: ”Mistä tiedät, että uutinen on totta?” JSN on siis käynyt aina läpi kaikki julkaistut uutiset ja arvioinut, että ne ovat totta. Tai kuin taikaiskusta uutinen on totta, kun uutisen julkaissut media on JSN:n toimintaperiaatteisiin sitoutunut. JSN elää kummallisessa maailmassa.

JSN:n ”tieto” totuudesta on todella suuri saavutus tai median sisällön muuttuminen totuudeksi on ihmeellinen asia, johon kukaan tai mikään ei ole Suomessa tai maailmassa pystynyt.

Hienoa JSN! Odotamme nyt sitten, että JSN ryhtyy parantamaan maailmaa muutenkin, kun JSN:llä on hallussaan tietotaitoa ja mahdollisuuksia, jota ei ole kellään tällä Telluksella. Oikeastaan JSN ei näytä uskovan edes kirjoittamaansa, sillä myöhemmin JSN kirjoittaa totuudenmukaisesta tiedosta ja luotettavasta tiedosta. Mitähän mieltä se JSN nyt sitten onkaan? Tai älkää selittäkö, teidän olisi pitänyt miettiä se jo ennakkoon.

JSN kirjoittaa myös UKK-kohdassa: ”Onko Vastuullisen journalismin merkkiä käyttävä media virheetöntä? Journalistin ohjeisiin sitoutuneet mediat eivät ole virheettömiä, oletko itse?” Tässä JSN kuitenkin sortuu rinnastusvirheeseen. Ei ole asiallista verrata yleisesti lukijaa ja medioita. Silloin verrataan yleisesti tavallista ihmistä ja ammattilaista keskenään. Hei JSN, omenat eivät ole päärynöitä! Ammattilaisen tulee osata ammattialansa, eikä vedota asiaan, jolla ei ole oleellista merkitystä ammattilaisten arvioinnissa.

 

Kirjoitti JMST

17.2.2019